Acesta este un ghid despre cum alege Facebook ce să-ți afișeze în News Feed și cum poți afișa conținutul postat de tine la cât mai multă lume în News Feed.

Nu există o definiție exactă referitoare la funcționalitatea News Feed-ului deoarece algoritmul care stă în spatele funcționalității se schimbă mereu. Acest articol este un update la ultimele schimbări din News Feed.

Obiectivul Facebook referitor la News Feed este acela de a selecta cel mai relevant și captivant conținut pentru utilizatorii săi. Vrea să aleagă cel mai bun conținut din miile de postări care ar putea să-ți apară zilnic în News Feed, cel mai bun conținut ales este pus în primele 12 sloturi de conținut prin care navighezi tu pe facebook.

Aceste postări sunt clasate și afișate în ordinea importanței, de la lucruri ”mari” cum ar fi o postare în care ești anunțat că fratele tău se căsătorește sau un articol de știri pe care 10 din prietenii tăi l-au distribuit, la link-uri distribuite de brand-uri pentru site-urile lor.

Facebook prioritizează conținutul pe care tu îl vei aprecia (like), vei lăsa comment, îl vei distribui sau pur și simplu vei petrece timp parcurgând textul din conținutul respectiv, acțiuni ce intră în categoria ”engagement” (interacțiune).

Cu cât conținutul afișat este mai captivant, cu atât mai repede te vei întoarce pe Facebook și cu atât mai bine Facebook își îndeplinește misiunea de a conecta mai multă lume online în timp ce încasează sume imense din reclamă targetată.

facebook-news-feed-equation

Declinul natural al audienței

De-a lungul timpului tot mai multe persoane și pagini(pages) distribuie conținut pe facebook, existând o concurență mare pe spațiul limitat din News Feed. În timp ce timpul utilizatorilor petrecut pentru a naviga în News Feed (scrooling) a crescut în ultimii 10 ani, numărul vizualizărilor de conținut nu a crescut la fel de repede cu cantitatea conținutului distribuit.

Acest lucru determină un declin natural al audienței, în ceea ce privește procentul utilizatorilor care văd o postare în News Feed raportat la numărul utilizatorilor eligibili să vadă acea postare. Acesta este motivul pentru care paginile de Facebook (facebook pages) au înregistrat o scădere în rândul utilizatorilor care văd conținutul distribuit de acestea.

Pentru a contracara acest declin există două posibilități:
1. achiziționarea de spațiu publicitar (facebook ad)
2. de a învăța ce preferă algoritmul Facebook

Principalii factori care influențează ceea ce vezi în News Feed

Cum alege algoritmul Facebook ceea ce apare și în ce ordine? Facebook atribuie fiecărui conținut distribuit un scor personalizat relevant pentru fiecare utilizator în parte și la fiecare utilizator în parte îi afișează mai întâi conținutul cel mai relevant. Algoritmul ia în considerare mii de semnale diferite.

Cei patru factori principali care decid scorul personalizat relevant pentru un conținut distribuit și prin urmare vizibilitatea sa.
facebook-news-feed-algorithm1

Cine a postat – cu cât ai interacționat cu posturile autorului în trecut cu atât Facebook crede că vei fi interesat de viitoarele posturi ale autorului. Această interacțiune poate fi ”like” sau ”comment” dar și click-urile pe link-urile distribuite de acel autor sau vizita pe pagina sau profilul autorului. Acesta este motivul pentru care nu vezi postările de la pritenii vechi sau paginile cu care nu ai interacționat.

Ce tip de post, este – dacă este un conținut cu care ești obișnuit să interacționezi (status, link, imagine, video, eveniment, schimbare de job, conținut de la o altă aplicație – ex: instagram), Facebook va cataloga acest tip de conținut ca relevant pentru tine.

Când a fost distribuit – cu cât a fost distribuit mai recent cu atât sunt mai mari șansele ca acel conținut să-ți apară în News Feed. Facebook urmărește și când ai navigat ultima dată în News Feed și oferă scor mai mare posturilor mai vechi relevante ție, deoarece acestea au fost distribuite și tu nu ai reușit să le vezi.

facebook-news-feed-score

Combinați acești factori au o influență grea asupra apariției postului în News Feed. În timp, interacțiunea ta în News Feed (like, share, comment) îl învață pe Facebook ce anume te interesează și odată cu învățarea evoluează.

Strategie pentru News Feed

Cele mai bune tactici de a fi vizibil în News Feed la câți mai mulți utilizatori sunt cele mai simple: distribuie conținut interesant, original și care rezonează cu audiența ta. Simplu nu? 🙂 Adică conținut convingător vizual, amuzant sau emoțional, știri importante care să fascineze pe toată lumea.

Evită spam-ul excesiv de auto-promovare, conținut lung și plictisitor care vizează doar o fracțiune din audiență.

Deci, înainte de a posta, întrebă-te, este acest conținut interesant sau amuzant?

Algoritmul News Feed Facebook este complex, dar oamenii pentru care afișează conținut sunt destul de simpli.
Ține minte aceste lucruri și Facebook te va ajuta să ajungi cu mesajul tău la cât mai multe persoane.