“If you hire people just because they can do a job, they’ll work for your money. But if you hire people who believe what you believe, they’ll work for you with blood, sweat and tears.” -Simon Sinek

Multe companii au recunoscut valoarea și beneficiile oferite de social media marketing. Poate că ești unul dintre ei! Ai văzut cum rețelele de socializare îți generează trafic de calitate, oportunități de vânzări și cum îți crește reputația online. Cu toate acestea, ca un proprietar de business, nu petreci suficient de mult timp pe rețelele sociale, deci este destul de greu să îți dai seama exact unde să-ți concentrezi atenția.

Este, de asemenea, destul de greu să găsești cea mai bună persoană care să se ocupe de prezența online a companiei sau ce sarcini de serviciu ar trebui să aibe acea persoană.

În timp ce marketingul social și publicitatea sunt parte integrantă a strategiei de marketing on-line, în esența sa, social media este despre oameni, despre conversații și oportunități de vânzări din aceste relații.

În rândurile ce urmează am să-ți prezint un ghid complet care te va ajuta în alegerea omului potrivit pentru social media (social media manager), ce ar trebui să facă, care sunt indicatorii care trebuie să-i urmărești pentru a vedea cât de eficientă este munca lui și în ce direcție trebuie să-ți orientezi atenția.

Social Media Manager – Fișa postului
Social Media Managerul va administra campaniile de marketing și de publicitate pe rețelele de socializare.

  Administrarea include, dar nu se limitează la:

 • Planificarea deliberată și stabilirea obiectivelor
 • Dezvoltare și promovare de brand (brand awarness)
 • SEO (search engine optimization)
 • Generarea de oportunități din traficul creat

Social Media Managerul este un individ pasionat, creativ și entuziasmat care se ocupă de conectarea cu clienții actuali și viitori.

O componentă esențială este comunicarea brandului companiei într-un mod pozitiv, autentic ceea ce va atrage cumpărătorii din zilele noastre, ultra-mega conectați la rețelele de socializare.

Prima responsabilitate a unui Social Media Manager este să dezvolte și să pună în aplicare un plan de marketing pentru rețelele de socializare. Planul de marketing va include următoarele componente și ar trebui să fie revizuite cel puțin o dată la 90 de zile.

1. Dezvoltare și promovare de brand (brand awarness)
“De ce?” care este motivul pentru care clienții cumpără. “De ce cumpara de aici?” răspunsul la această întrebare trebuie să fie unic pentru compania ta, acest răspuns este susținut de fapte (premii, date statistice, politici in-store) și de răspunsul “Ce avantaje are cumpărătorul dacă este clientul meu?”.

2. Identificarea clienților țintă
Produsul tău nu poate fi potrivit pentru toată lumea. Până când nu accepți faptul că trebuie să te adresezi doar clienților care au nevoie de produsul/serviciul tău, nu vei avea capacitatea de a crește afacerea.

Parcurge acest exercițiu pentru a indentifica clienții țintă:
Sunt sigur că ți-ai spus în gând cel puțin o dată ”dacă aș avea 10 clienți ca și acesta care îl am acum lucrurile ar merge mult mai bine în companie”. Scrie pe o foaie caracteristicile acelui client!

O dată ce ai stabilit unde vrei să ajungi este mult mai ușor să ajungi acolo. Facebook este o unealtă valoroasă cu ajutorul căreia poți explora segemntele de clienți care apreciază produsul/serviciul tău.

3. Stabilește obiective clare
Toate planurile de marketing includ obiective definite și realiste. Nu este de ajuns să spui că “vezi” rezultate. Rezultatele tale trebuie să se regăsească în scopurile și obiectivele tale. Nu vei ști niciodată care este ROI-ul (Return Of Investment) fără a stabili obiective și strategii.

În stabilirea unor obiective, este important să se identifice provocările cu care se confruntă afacerea.
Acestea sunt cele mai frecvente:

 • trafic insuficient pe site
 • o slabă promovare a brandului
 • scăderea numărului de clienți fideli
 • reputație proastă online
 • ritm lent de vânzări
 • 4. Design și strategie de dezvoltare web
  Conținutul vizual are un efect de durată asupra privitorului. Branding-ul vizual trebuie să fie coerent. Fie că este vorba de statusul de Facebook, landing pages sau anunțurile sponsorizare pe Facebook, ceea ce publicul vede este ceea ce ei își vor aminti. Asigurați-vă că este convingătoar!

  5. Politică de conținut coerentă
  Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este: “Ce anume să postez pe pagina noastră?” Pentru a cunoaște răspunsul la această întrebare, trebuie să ai o idee solidă despre cine ești ca brand și care sunt clienții țintă.

   Răspunde la următoarele întrebări și îți va fi mai ușor să stabilești politica de conținut:

  • Care este lucurul care face compania ta să fie unică, lucru care-i face pe oameni să cumpere de la tine? Răspunde detaliat la acestă întrebare
  • Descrie clienții țintă, care sunt interesele, preocupările și problemele lor? Cum îi poți influența prin conținutul publicat în luarea unei decizi de cumpărare?
  • Nu uita de acei oameni care nu sunt în piață. Ce le poți oferi pentru a le face ”navigarea” cât mai plăcută?

  6. Strategia de promovare
  Este esențial să îți dezvolți în mod continu baza de date și să îți promoveți conținutul. Rețelele de socializare te pot ajuta să faci acest lucru într-un mod cât mai profesionist dar contra cost.

  Publicitatea pe rețelele de socializare este o unealtă foarte valoroasă și eficientă dacă este folosită corespunzător. Anunțurile sponsorizate de pe Facebook sunt puțin diferite de anunțurile cu care ești obișnuit. Acestea se diferențează prin conținut, plasare și targetarea publicului țintă, când sunt făcute corespunzător ele sunt primite cu mai multă încredere.

  Cel mai bun mod de a crește pagina ta de Facebook este folosind reclamele sponsorizate de la Facebook. Cu un buget mic, cu imagini atent selectate și un text coerent (care să conțină și call-to-action) va crește numărul de fani, interacțiunea și va genera noi oportunități.

  7. Strategia de interacțiune
  Social Media Managerul trebuie să asculte, să răspundă și să interacționeze cu publicul. Trebuie acordată o atenție deosebită la modul cum răspunde oportunităților generate organic (gratuite) care a apar în secțiunea de comentarii.

  Oamenii vor pune întrebări și, uneori, doresc să se angajeze într-o vânzare. Socila Media Managerul ar trebui să aibă cunoștințe și experiență în procesul de vânzare pentru a răspunde corect.

  8. Strategia de conversie
  O dată rezolvate promovarea și interacțiunea, Social Media Managerul se va ocupa de conversie, planul de marketing trebuie să evidențieze pașii prin care oportunitățile generate de rețelele de socializare se vor transforma în clienți.

  Cea mai întâlnită strategie de conversie este utilizând reclama sponsorizată pe Facebook, audiența targetată și landing page-ul care are bine definită un call-to-action sau un formular de colectare a datelor de contact.

  9. Măsoară, analizează și stabilește ROI
  Social Media Managerul trebuie să identifice Indicatorii de Performanță care sunt relevanți pentru compania ta.

   O să-ți recomand mai jos cei mai frecvenți 8 Indicatori de Performanță care ar trebui să-i urmărești:

  • creșterea audienței
  • profilul audienței
  • interacțiunea
  • ratingul
  • interacțiunea în funcție de conținut
  • oportunități
  • rata de răspuns și calitatea răspunsurilor
  • feedback-ul negativ

  Urmărește în fiecare zi acești indicatori. Rezultatele obținute trebuie corelate cu obiectivele companiei și îți vor oferi o imagine clară a direcției în care te îndrepți.